Kiszakítani az ökumenét az imahétből!

Az év 365 napjából egy hét minden esztendőben kiemelten is az egység jegyében telik a keresztény egyházaknál. Ez minden év elején az ökumenikus imahét, amikor a felekezetek kinyitják kapuikat egymás felé és együtt imádkoznak a keresztények egységéért. „A megújulás reménye” ökumenikus közösségi kezdeményezés januári, a Mária Rádióban négyhetente futó magazinműsorában ezúttal kiemelten foglalkoztunk az ökumenével. Stúdiónkba Paszternák Tamás atya (monori plébános) és Szőke Attila (dunakeszi református lelkész) látogatott el, hogy együtt boncolgassuk ezt a témát, ami azért is aktuális, mert éppen 500 éve kezdődött a reformáció – Luther Márton 1517-ben hirdette meg 95 pontját.
De vajon mire hív minket az idei imahét mottója: „…Krisztus szeretete szorongat/ösztönöz minket…” (2Kor 5,14-20)?

„Arra hív, hogy keressük a találkozást, keressük az egységet, illetve annak a lehetőségét, hogy kölcsönös szeretetben, közösségben legyünk egymással” – mondta Tamás atya a beszélgetés során.

Mai európai világunkban megszokhattuk, hogy sajnos a keresztény értékek háttérbe szorultak, így különösen is fontos, hogy felekezeti hovatartozás nélkül tudjuk képviselni az egységet, és ne csak az ökumenikus imahéten.

„Szakítsuk ki az ökumenét ebből az egy hétből – vagy imanyolcadból – , és lássuk meg azt, hogy miként tudunk mint közösségek együttműködni. Ugyanis Jézus imádságát mégis csak nekünk kellene valamilyen módon megvalósítani, beteljesíteni az egységet. Hogyan mutatjuk fel a missziót ebben az egységre valóban éhező világban, ha mi nem tudunk együttműködni a misszióban?” – ezt már Szőke Attila református lelkész tette hozzá.

„Értékelem protestáns testvéreimben az igének a szeretetét. Azt, hogy törekednek arra, minden az Isten szavából induljon ki. Továbbá azt is, hogy nagyon személyes módon tudnak együtt lenni. Látom például itt Magyarországon – ami nagyon szimpatikus –, hogy mennyire professzionális tud lenni a református egyház a hitoktatásban és a hitoktatási anyagok előkészítésében” – árulta el Tamás atya, hogy mi az, amit értékel és elismer protestáns testvéreinél.

„Gyönyörű prédikációkat hallok betérve a ferencesekhez” – osztotta meg Attila is tapasztalatait a másik felekezetről. „A görög katolikusok is remekül prédikálnak. Nagyon sokszor ezt akár egy protestáns szószéken is el lehetne mondani. Nagyon közel vannak tehát az egyházak, de vajon tudunk-e a különbségekről is beszélni és fejlesztőleg kicserélni ezeket az értékeket – engem most már ez izgat.” Ökumené 2.0?

Mégis, milyen konkrét lépéseket tehetünk az év többi napján az ökumené érdekében? Mit kell tennünk, hogy a megosztottság megszűnjön és újra egységben legyünk? Belepillanthattunk abba is, hogyan működik az ökumené egy evangélikus férj és katolikus feleség házasságában és gyereknevelésében.